Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Thalesz tétel, Pitagorasz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1921
Egy derékszögű háromszög befogói 45 mm és 28 mm. Milyen messze van a súlypontja a derékszögű csúcstól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia
Ezt találtam :)
Először Pit tétellel a harmadik oldal:
28 négyzete + 45 négyzete = c négyzet
c= 53

a, befogó tétel kell (lásd fv tábla)
28-as melleti darabka = x
x szer c gyöke = 28
x szer 53 = 784
x= 14,79
másik darab - a maradék

b, szögfelelő tétel: lsd fv tábla)
a szögfelező a szemközti oldalt a közbezáró oldalak arányában osztja:
m legyen a 28 hoz közeli darabka

28: 45 = m / (53-m)
1484-28m = 45 m
m= 20,33

Én a beírt kör sugarát a területbl számolom.
ter = beírt kör sugara szorozva "s"-sel
ahol s = kerület fele
lásd fv tábla

Ter = 28 szor 45 /2 = 630

ker fele = (28+45353)62 = 63

sugár = 630/63 = 10




(Forrás: https://ehazi.hu/q/41687/matematika-egy-derekszogu-haromszog-befogoinak-hossza-28-cm-es-45-cma-mekkora-szakaszokra-bontja-az- )
0

Szia!

Ha berajzolod az átfogóhoz tartozó súlyvonalat, akkor az felezni fogja az átfogót. Húzz párhuzamost ebben a pontban mindkét befogóval és egy olyan téglalapot kapsz, amelynek oldalainak hossza fele a befogóknak (a párhuzamos szelők tétele miatt), átlója pedig a Te általad berajzolt súlyvonal. Vagyis a súlyvonal pitagorasz tétellel kiszámítható. A súlypont a súlyvonalat 2:1 arányban osztja a csúcstól számítva, tehát a keresett távolság a súlyvonal hosszának 2/3-része. A súlyvonal hossza egyébként azonos az átfogó felével és a köré írható kör nagyságával is. Ezekután nézzük számokban:
22,52+142=sc2
506,25+196=sc2
702,25=sc2 /  
26,5=sc
A keresett távolság ennek 2/3-a: 26,5*2/3=53/3=17,66mm
0