Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy derékszögű háromszög befogóinak hossza 28 cm és 45 cm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1917
Egy derékszögű háromszög befogóinak hossza 28 cm és 45 cm.
a) Mekkora szakaszokra bontja az átfogóhoz tartozó magassága az átfogót?
b) Mekkora szakaszokra osztja az átfogót a derékszög szögfelezője?
c) Mekkora a háromszög beírt körének sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először Pit tétellel a harmadik oldal:
28 négyzete + 45 négyzete = c négyzet
c= 53

a, befogó tétel kell (lásd fv tábla)
28-as melleti darabka = x
x szer c gyöke = 28
x szer 53 = 784
x= 14,79
másik darab - a maradék

b, szögfelelő tétel: lsd fv tábla)
a szögfelező a szemközti oldalt a közbezáró oldalak arányában osztja:
m legyen a 28 hoz közeli darabka

28: 45 = m / (53-m)
1484-28m = 45 m
m= 20,33

Én a beírt kör sugarát a területbl számolom.
ter = beírt kör sugara szorozva "s"-sel
ahol s = kerület fele
lásd fv tábla

Ter = 28 szor 45 /2 = 630

ker fele = (28+45353)62 = 63

sugár = 630/63 = 10
0