Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
620
1. Mit nevezünk oxidációnak? Mit jelent a redukció?
2. Miért veszélyes a széntüzelésű kályhát fűtéskor hamar elzárni? A fűtés lépéseinek egyenleteivel felelj!

A szén elég (oxidálódik):

A szén-dioxidból az el nem égett szén oxigént von el:

A veszélyes termék neve:

A folyamatban a szén-dioxid oxigént veszített, vagyis:

A redukálószere (ami elvonta az oxigént):

Ha a kályhába további oxigén jut, ez a veszélyes termék elég, és szén-dioxiddá alakul.

Írd le a reakció egyenletét!



3. Ha izzó szén felett forró vízgőzt vezetnek, a következő reakció megy végbe:

C + H2

CO + H2

Mi történik a szénnel?

És a vízzel?



4. 71 g klór hány gramm a.) hidrogént, b.) nátriumot, c.) kalciumot képes oxidálni?

Írd le a reakcióegyenletet, és számolj!



5. Sorolj fel olyan anyagokat, amelyek savanyúak (savasak)! (Legalább 3-at írj!)



6. Magyarázzuk meg, hogyan működik a sósavszökőkút!

a.) Mi történt pár csepp víz és gáz között?

b.) Miért szökött fel a lombikban a víz?

c..) A hidrogén-klorid vizes oldatának neve: ………………………., képlete:…………………………



7. Összetétel szempontjából mi a különbség a hidrogénatom és a hidrogénion között?

A hidrogénatom (jele: )

a hidrogénion (jele: )



8. Miért nevezzük savnak a hidrogén-klorid vizes oldatát?

A savak vizes oldatának jellemző összetevője:



9. Két, savas kémhatású oldat pH-ja:

a.) pH=3b.) pH=5

Melyik oldat az erősebben savas?



10. Sorolj fel olyan anyagokat, amelyek lúgosak! (Legalább 3-at írj!)



11. Írd le az ammónia és a víz közötti reakció egyenletét!

Írd le a keletkezett részecskék jele alá nevüket!

Melyik okozza a lúgos kémhatást?



12. Miért bázis az ammónia?

Miért bázis a nátrium-hidroxid?

Fejezd be a mondatot!

A bázisok vizes oldatának jellemző összetevője:



13. Két, lúgos kémhatású oldat pH-ja:

a.) pH=9b.) pH=12

Melyik oldat az erősebben lúgos?



14Írd le a nátrium-hidroxid és sósav reakciójának egyenletét!





A keletkezett oldat neve:

A reakcióban mely jonok vesznek részt?

név:

képlet:

Írd le a közömbösítés lényegét?

Milyen típusú kémiai reakció megy végbe ilyenkor?



15. Hol van a pH-skála semleges pontja?



16. Hogyan érhető el, hogy a közömbös (semleges) kémhatású oldat

a.) savas kémhatásúvá váljon?

Mely ionok kerülnek ilyenkor túlsúlyba az oldatban?

Jelöld relációjellel az ionarányt a savas kémhatású oldatban!

[Egyenlet] …………..[Egyenlet]

b.) lúgos kémhatásúvá váljon?

Mely ionok kerülnek ilyenkor túlsúlyba az oldatban?

Jelöld relációjellel az ionarányt a lúgos kémhatású oldatban!

[Egyenlet] …………..[Egyenlet]



17. Melyik állítás igaz? Húzd alá!

Minden sav-bázis reakció közömbösítés.

Minden közömbösítés sav-bázis reakció.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Készítem
1

0