Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, 85-86. oldal! SOS!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1908
1. Milyen színű a réz? És a ré-oxid?
Rézgombolyagot hevítünk.
Milyen színű volt a réz?_________
Milyen színű anyag keletkezett?________
Mivel lép reakcióba az égő (izzó) anyag?______
Mi a keletkezett vegyület neve?______
ÍRD FEL A REAKCIÓ EGYENLETÉT!
a) szavakkal: ______+______------->_______
b) jelekkel: ______+_______------->______CuO
2. Írd fel, hogy a megjelölt kiindulási anyagok oxigénnel való egyesülésével mely anyag keletkezik!
a) szén ------> ________
b) kén --------> _________
c) magnézium ------> ________
Az anyagok melyik csoportjába tartoznak a kiindulási anyagok?_______, a keletkezett anyagok?_______
3. b) a kísérlet reakcióegyenlete: __________
A reakciótípus neve:__________
Egészítsd ki a mondatot a lejátszódó folyamatok nevével!
A magnézium egyesült az oxigénnel, vagyis________, a szén-dioxid elvesztette az oxigénjét, vagyis________.
4. Miért veszélyes a széntüzelésű kályhát fűtéskor hamar elzárni? A fűtés lépéseinek egyenleteteivel felelj!
A szén elég (oxidálódik):___________
A szén-dioxidból az el nem égett szén oxigént vol el:_________
A veszélyes termék neve:__________
A folyamatban a szén-dioxid oxigént veszített vagyis:__________
A redukálószere (ami elvonta az oxigént):________
Ha a kályhában további oxigén jut, ez a veszélyes termék elég, és szén-dioxiddá alakul.
Írd le a reakció egyenletét!____________.
5. A réz-oxidot a hidrogéngáz is redukálja: elvonja belőle az oxigént.
Mi keletkezik a hidrogénből a reakcióban?_____
Írd le a reakció egyenletét!
CuO + _________ --------> _________ + _________
Mi a réz-oxid "szerepe"? ___________
És a hidrogéné?________
6.sorold fel az eddig megismert redukálószereket! Amelyiknél tudod, nevezd meg, hogy a reakció során mivé alakultak az anyagok! _____________
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
sárga
fekete
oxigénnel
réz-oxid
a. réz+oxigén=réz-oxid
b. Cu+O=CuO
2. a. =?
b =kén-dioxid
c=magnézium-oxid
(A többit nem tudom)
0

1. Milyen színű a réz? vörös
És a réz-oxid? fekete

Rézgombolyagot hevítünk.
Milyen színű volt a réz?___vörös______
Milyen színű anyag keletkezett?___fekete_____
Mivel lép reakcióba az égő (izzó) anyag?__oxigénnel____
Mi a keletkezett vegyület neve?__réz-oxid____
ÍRD FEL A REAKCIÓ EGYENLETÉT!
a) szavakkal: __réz____+__oxigén____------->__réz-oxid_____
b) jelekkel: ___2 Cu___+___O₂___------->___2___CuO
2. Írd fel, hogy a megjelölt kiindulási anyagok oxigénnel való egyesülésével mely anyag keletkezik!
a) szén ------> ___szén-dioxid_(vagy szén-monoxid)____
b) kén --------> ___kén-dioxid______
c) magnézium ------> ___magnézium-oxid_____
Az anyagok melyik csoportjába tartoznak a kiindulási anyagok?___elemek____, a keletkezett anyagok?___vegyületek____
3. b) a kísérlet reakcióegyenlete: ____S + O₂ → SO₂ ______
A reakciótípus neve:____egyesülés, redoxireakció______
Egészítsd ki a mondatot a lejátszódó folyamatok nevével!
A magnézium egyesült az oxigénnel, vagyis___oxidálódott_____, a szén-dioxid elvesztette az oxigénjét, vagyis___redukálódott_____.
4. Miért veszélyes a széntüzelésű kályhát fűtéskor hamar elzárni? A fűtés lépéseinek egyenleteivel felelj!
A szén elég (oxidálódik):___C + O₂ → CO₂ ________
A szén-dioxidból az el nem égett szén oxigént vol el:___ CO₂ + C → 2 CO ______
A veszélyes termék neve:___szén-monoxid_______
A folyamatban a szén-dioxid oxigént veszített vagyis:___redukálódott_______
A redukálószere (ami elvonta az oxigént):___szén_____
Ha a kályhában további oxigén jut, ez a veszélyes termék elég, és szén-dioxiddá alakul.
Írd le a reakció egyenletét!____2 CO + O₂ → 2 CO₂ ________.
5. A réz-oxidot a hidrogéngáz is redukálja: elvonja belőle az oxigént.
Mi keletkezik a hidrogénből a reakcióban?_víz____
Írd le a reakció egyenletét!
CuO + ___H₂ ______ --------> ___Cu______ + __ H₂O _______
Mi a réz-oxid "szerepe"? ____oxidálószer_______
És a hidrogéné?__redukálószer______
6.sorold fel az eddig megismert redukálószereket! Amelyiknél tudod, nevezd meg, hogy a reakció során mivé alakultak az anyagok! _hidrogén-vízzé, szén-széndioxiddá, nátrium-nátriumkloriddá, magnézium-magnéziumoxiddá, kén-kéndioxiddá, kalcium-kalciumoxiddá____________
3