Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
410
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Ezen válaszom alapján, ennek is mennie kell!
https://ehazi.hu/q/52473/fizika-csatoltam-kepet-
2

A gyorsulás 4 m/s²
2

a)
`m_1=3 kg`
`m_2=7 kg`
`m_3=10 kg`

Mindhárom testre hat egy gravitációs erő. Ha úgy vesszük, hogy `g=10 m/s^2`, akkor:

Az testekre ható erő:
`F_1=30 N`
`F_2=70 N`
`F_3=100 N`

A fékező erő a súrlódási erő lesz, amelyet a következő képlet alapján számolunk ki: `F_s=mu*F_(ny)`

`F_(1s)=0,2*30N=6N`
`F_(2s)=0,2*70N=14N`
Összesen:
`F_s=6N+14N=20N`
De egyébként úgy is számolhattunk volna, hogy
`F_s=(m_1+m_2)*g*mu=10kg*10 m/s^2*0,2=20N`

Tehát a nettó, összes, eredő erő:

`F_e=100N-20N=80N`
(a `100N` onnan jön, hogy a lógó test tömege `10kg` azaz a ráható nehézségi erő `10kg*10 m/s^2=100N`)
A rendszerre összesen tehát ennyi erő hat. A rendszer gyorsulását a tömeg segítségével határozzuk meg. A rendszer tömege `m_1+m_2+m_3=20kg`

`F=m*a -> a=F/m -> a=(80N)/(20kg)=4 m/s^2`

b)
A dinamika alaptételét felírva, megkaphatjuk a kötélerőt. Felrajzoljuk az erőket, és felírjuk rá a képletet. Az előjel árulkodik az erők irányáról.

Az `m_3` és maradék (tömegű) testek között ható erőre felírva:

`m_3*g-K=m_3*a`

`10kg*10-K=10g*4 m/s^2`
`K=60 N`

Hasonló logika alapján a két test között ébredő kötélerő:

`F-K-F_(s1)=m_2*a_2`

Az erő, ami húzza az első testet, tehát az előző eredmény alapján `24N`. Ez lesz az `F`
`60N-K-14N=7kg*4 m/s^2`
`K=18N`

Direkt a belinkelt válaszomat másoltam ki egy az egybe, csak átírtam az adatokat, hogy lásd, ugyan az a feladat a kettő.

Módosítva: 6 éve
2