Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány tömegszázalékos lett az így kapott oldat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
814
250 g 12 tömegszázalékos és 300 g 6 tömegszázalékos konyhasóoldatot összeöntöttünk, majd elpárologtattunk belőle 50 g vizet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, tömegszázalék, konyhasóoldat, elpárologtatás, újoldat
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Első oldat:
oldott anyag tömege = 250 * (12 / 100) = 250*0.12 = 30 gramm

Második oldat:
oldott anyag tömege = 300 * (6 / 100) = 300*0.06 = 18 gramm

Az összeöntött oldat tömege: 250 + 300 = 550 gramm
Összeontott oldatban az oldott anyag tömege = 30 + 18 = 48 gramm

Elpárologtatunk 50 gramm vizet, így csökken az oldat tömege: 550 - 50 = 500 gramm

Tömegszázalék = (oldott anyag tömege / oldat tömege) * 100 = (48 / 500) * 100 = 9,6 %
0