Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora területű síkidomot vág le

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
397
Mekkora területű síkidomot vág le az y = x² − 8x + 18 egyenlet ű parabolából annak az x = 2 és x = 5 abszcisszájú pontjain áthaladó szelője?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A metszéspontok `y` koordinátái:

`2^2-8*2+18=6`
`5^2-8*5+18=3`

Tehát a szelő a `(2, 6)` és `(5, 3)` pontokat összekötő egyenes. Keressük meg azt a lineáris függvényt, aminek ez a képe. A függvény meredeksége `(3-6)/(5-2)=-1`, tehát `y=-x+b` alakú. A `b` konstanst úgy kell meghatározni, hogy a metszéspontok ráessenek az egyenesre. Például a `(2,6)` pontból: `6=-2+b`, innen `b=8`, tehát a szelő egyenlete: `y=-x+8`.

Vagyis az `x^2-8x+18` és a `-x+8` függvények közötti területet keressük. Az előző kérdésed (https://ehazi.hu/q/36352) alapján:

`T=|int_2^5 (x^2-7x+10) dx|``=``|[x^3/3-3.5x^2+10x]_2^5|``=``|(125/3-87.5+50)-(8/3-14+20)|``=``4.5`

Ellenőrzés: https://bit.ly/3ekRiI2
1