Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsa ki az A(-2; 6) és B(7; 1) pontok által meghatározott szakasz ...

Főoldal » Középiskola » Matematika
778
szakaszfelező merőlegesének egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kell tehát az `AB` szakasz felezőpontján átmenő merőleges egyenlete.
A felezőpont koordinátáit (legyen `F`) megkapjuk, ha átlagoljuk a két végpontot:
`F=(A+B)/2=(("-2";6)+(7;1))/2=( ("-2"+7;6+1) )/2=(5;7)`

Kell tehát egy olyan egyenes egyenlete, ami merőleges `AB`-re és átmegy az `F` ponton.
Tehát az `bar(AB)` vektor éppen normálvektora a keresett egyenletnek, ami átmegy az `F` ponton...

Nézd meg a másik kérdésedet, ott leírtam, hogyan kell normálvektorral és egy pontjával felírni az egyenes egyenletét.
https://ehazi.hu/q/24635/matematika-egyenesre-meroleges-egyenes-egyenletet-

Ha elakadsz, írd meg, meddig jutottál, segítek.
0