Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi (Newton)

Főoldal » Általános iskola » Fizika
648
Mekkora átlagos erővel tudja egy mozdony a 15 t tömegű vasúti vagont 2 m/s sebességről 5 m/s sebességre 3 másodperc alatt felgyorsítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2

Szia!

Ahhoz hogy a szerelvény felgyorsuljon, nyilván a mozdonynak erőt kell rá gyakorolnia. Hogy mennyit az a F=m×a képlet írja le, ahol F az erő (ezt keressük), m a tömeg (kg-ban) és a a gyorsulás (m/s2-ben). A tömeget ismerjük, 15 t, ammi 15.000 kg. Viszont a gyorsulást ki kell számolnunk. Azt tudjuk, hogy a vonat 2-ről 5m/s-ra gyorsult, ez 3 m/s sebesség növekedést jelent, mindezt 3 mp alatt. A gyorsulás azonban azt mutatja meg, hogy 1 mp alatt hány m/s-al nőtt a sebesség. Hát ha 3 mp alatt 3-mal nőtt, akkor 1 mp alatt nyilván eggyel (képlettel: a=v/t, ahol v a sebesség, t az idő). Tehát a=1m/s2. Így pedig az erő: F=15.000×1=15.000N.
0