Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
968
Sziasztok! Valaki nem tudná ezeket a feladatokat levezetni nekem? Elég lenne mindegyik típusból az egyik:) előre is köszi^^
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

6
Csatoltam képet.
0

601.b
603.a
604.a
610.b
617.a
623.b
624.a
629.b, c
634.b
635.b
6242.a
643.a
663.b
681.b
Módosítva: 7 éve
0

Ezeket már elkezdtem egy másik kérésnél ugyanezek a feladatok voltak tegnap.
Használjátok az egyetemes gáztörvényt, nézzetek utána az alábbi fogalmaknak: Disszociációfok, disszociációs állandó. Azt még érdemes tudni, hogy itt koncentrációkról van szó, így a gáztörvényből a c=n/V kifejezhető. A hőmérsékletet Kelvinben! A disszociációs állandó mértékegysége a sztöchiometriai együtthatóktól függ.
0

0

642 a
13-as pH-jú NaOH-oldat c=0,1 mol/dm, ilyet kell készíteni
Kiindulás: 100 cm³ 5%-os oldat. ró=1,05 g/cm³
105 g oldatban van 5,25 g NaOH

Nekünk a végén kell olyan összetételű, ami 1000 cm³-ében van 4 g,
akkor 5,25 g NaOH az benne lesz 5,25/4*1000 cm³ = 1312,5 cm³-ben

Tehát a 100 cm³ oldatot felhígítjuk 1312,5 cm³-re.

643 a

H₂SO₄ + 2 KOH = K₂SO₄ + 2H₂O

MKOH=56 g/mol

11,50 cm³ 0,098 mol/dm³-es H₂SO₄ -> 1000 cm³ oldatban 0,098 mol kénsav van, akkor 11,50 cm³-ben 11,50/1000*0,098 =`1,127*10^-3` mol kénsav van, erre kétszer annyi mol, azaz `2,254*10^-3` mol KOH fogyott. Ezt tartalmazza 20 cm³ oldat, akkor 250 cm³ben van 250/20*`2,254*10^-3` mol KOH= 0,028175 mol KOH . Ez van 10 cm³-ben.

A 13-as pH az, hogy 1 dm³ oldatban van 0,1 mol KOH
Akkor 10 dm³ oldatban 1 mol KOH van
Olyan oldatból kell kiindulnunk, amiben 1 mol KOH van, ez pedig 1/0,028175*0,01 dm³ = 0,355 dm³=355 cm³

355 cm³ oldatból kell kiindulnunk, ezt kell felhígítani 10 dm³-re hogy a kívánt koncentrációjú oldatot kapjuk.
0

663 b
NH₄OH ⇔ NH₄+ + OH-

Kb = `x^2 / ((c₀) – x)`
K-t ismered, c₀ a kiindulási koncentráció, az x-et kell meghatározni, ebből pedig megy a pH (lúgos legyen, 7 feletti :D )
0