Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai Kémia sürgős beadandó

Főoldal » Középiskola » Kémia
532
Az alábbi feladatok kellenének szerdára. Fontos lenne ez az egész így nagyon örülnék ha legalább 2-3 feladatra kapnék választ segítségként.
Szükséges feladatok: 601B, 603A, 604A, 610B, 617A, 623B, 624A, 629B és C
Feladatok csatolva:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

4
601 B,

0,4970 g jód, 41,5%-a disszociál, azt jelenti, hogy `0,4970*0,415`=0,206255 g I lesz a rendszerben és a többi, 0,290745 g I₂ marad
Ezeket kiszámoljuk , hogy hány mol:

` (0.290745/254)`=`1,14*10^-3` mol I₂
` (0.206255/127)`= `1,62*10^-3` mol I

Ez van 250 `cm^3`-ben. Ennek négyszerese van 1 dm³-ben.
I₂: `4,6*10-3 ` `mol/dm³`
I: `6,5*10-3 ` `mol/dm³`
`
Az egyensúlyi állandó az egyenlet alapján :

K = `[I]^2/[[I₂]]` = `9,2*10^-3` mol/dm³
0

629 b,
HNO₃ → H+ + NO₃-
pH = -lg[H+]= -lg(0,05) = 1,3

c,
H₂SO₄ → 2 H+ + SO₄2-
pH = -lg[H+]= -lg(2*0,0005)= 3

0

Az ilyen feladatoknál írjuk fel az egyenletet és vizsgáljuk a változásokat:

. __________________ CS₂ + 4 H₂ ⇔ CH₄ + 2H₂S
Kiindulás:_________ 1 _____ 4 ________ 0 _____ 0
Átalakult:__________x ___4x___________x_____2x
Egyensúlyban: ___1-x__4-4x________x_____2x

Az egyensúlyi elegy negyede metán, akkor `x/(1-x+4-4x+x+2x)` =`1/4`
Ezt x-re megoldva:
x=0,83; 83,3 %-os az átalakulás.
b, A molekulák számának változása:

kezdeti: 5
végső: 5-2·0,833= 3,33
változás:1,66
%-ban: 1,66/5*100= 33,3 %-kal
Az egyensúlyi állandó, ha konkrét koncentrációkat (mol/dm³) nem ismerünk és a szöchiometriai számok az egyenlet két oldalán nem egyeznek, akkor nem tudjuk megadni.
0

623 b

C₆H₁₄⇔C₆H₆+4H₂
a, `p*V` = `n*R*T`
ebből c=`n/V`= `p/(R*T)`=1,895 mol/dm³ (hőmérséklet Kelvinben, m³-ben jön ki, átváltani.
b,
Az egyenlet alá felírni a Kiindulási, Átalakult, Egyensúlyban a sztöchiometriai együtthatókat figyelembe véve:
egyensúlyban
1-x, x, 4x mol
a sűrűséget ismerjük, az a, feladatban kapott koncentráció alapján kiszámoljuk az elegy moláris tömegét: M= sűrűség/koncentráció= 20,42 g/mol
Az összetételét a moláris tömegek és az egyensúlyi helyzetre felírtak alapján ki tudjátok számolni.
disszociációfok, disszociációállandó az ismert adatok alapján már megy.


0