Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz ,deltoid paralerogramma

Főoldal » Középiskola » Matematika
963
Sziasztok!Egy kis segítséget szeretnék kérni a feladathoz!2es feladat!Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia Andi!

2-es feladat:
1. ábra: A trapéznál: tg 60⁰= x/9,8 (ahol "x" a szaggatott vonalhossz) → x=9,8·√3=16,974 cm , T(trapéz)=T₁+T₂=(9,8×16,974+16,974×16,974)/2= (454,462/2)=227,231 cm² lesz a trapéz területe!

2. ábra: Kiegészítve a deltoidot teljes derékszögű Δ-re: T(derékszögű Δ)=(14,14²×sin 90⁰)/2=99,97 m² ; a belső tompaszögű Δ szögei 30⁰, 30⁰ és 120⁰ , de a derékszögű Δ magasságára → mivel 14,14·√2=20 m az alap a derékszöggel szemben, így 10²+M²=14,14² , ebből M=10 m lesz a magasság → a belső tompaszögű háromszögben tg 30⁰=m/10 , utóbbiból m=5,774 m a tompaszögű háromszög magassága , a terület a derékszögű Δ és a belső tompaszögű Δ területének a különbsége lesz: T(deltoid)=99,97-(10·5,774)=(99,97-57,74)=42,235 m² lesz a deltoid területe!

3. ábra: T(paralelogramma)=30×50×sin (180-150)⁰=1500×sin 30⁰= 750 dm² lesz a paralelogramma területe! :)
1

Szia Csabi!Nagyon szépen köszönjük neked!
0