Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat 2.

Főoldal » Középiskola » Matematika
674
Tom Sawyer és Huckleberry Finn együtt festették a kerítést. Tom egyedül 3 óra alatt, Huck egyedül 4 óra alatt festené le a kerítést. Délben kezdték a munkát, de egy idő után Huck elunta, és elindult pecázni. Tom 10 percig győzködte (ez idő alatt egyikük sem festett), de nem tudta rávenni, hogy tovább dolgozzon, így hozzávágott egy döglött patkányt, és egyedül fejezte be a munkát. 2 óra 34 perckor készen lett, és elment ebédelni. Amikor Huck és Tom együtt dolgoznak, akkor munkatempójuk 20%-kal csökken, mert folyton ugratják egymást. Mikor hagyta abba Huckleberry Finn a festést?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2 óra 34 perc --> 120+34=154 perc
Tom 180 perc alatt festi le. Tehát 1 perc alatt 1/180 részét
Huck 240 perc alatt festi le. Tehát 1 perc alatt 1/240 részét
20% munkacsökkenés---->180·1,2 = 216 perc illetve 240·1,2 = 288 perc.
Ha ketten együtt melóznak akkor:
Tom 1 perc alatt----> 1/216 részét
Huck 1 perc alatt----> 1/288 részét festi le.

Együtt festés legyen: x
nem csináltak semmit: 10 percig
Tom festett a végén: 154-10x

A teljes kerítés, amit lefestettek:
x*(1/216+1/288)+(144-x)*1/180=1

x-et ki kell fejezni, azután pedig óra-perc-ben átírod.


Módosítva: 8 éve
0

0