Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai matek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
900
Tom Sawyer és Huckleberry Finn együtt festették a kerítést. Tom
egyedül 3 óra alatt, Huck egyedül 4 óra alatt festené le a kerítést. Délben kezdték
a munkát, de egy idő után Huck elunta, és elindult pecázni. Tom 10 percig győzködte (ez idő alatt egyikük sem festett), de nem tudta rávenni, hogy tovább dolgozzon, így hozzávágott egy döglött patkányt, és egyedül fejezte be a munkát.
2 óra 34 perckor készen lett, és elment ebédelni. Amikor Huck és Tom együtt
dolgoznak, akkor munkatempójuk 20%-kal csökken, mert folyton ugratják egymást. Mikor hagyta abba Huckleberry Finn a festést?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljunk percekben.
2 óra 34 perc az 120+34=154 perccel van dél után.

Tom az egészet 180 perc alatt festené le. 1 perc alatt a kerítés 1/180-ad részét festi le.
Huck az egészet 240 perc alatt festené le. 1 perc alatt a kerítés 1/240-ed részét festi le.

20% munkatempó csökkenés azt jelenti, hogy 20%-kal tovább tartana a munka. 180·1,2 = 216 perc, 240·1,2 = 288 perc.
Tehát ha együtt dolgoznak, akkor 1 perc alatt Tom a kerítés 1/216-od részét, Huck 1/288-ad részét festi le.

Együtt festettek x percig, aztán kimaradt 10 perc (Tom győzködte Huckot), végül Tom festett 154-10-x percig.
A teljes kerítést, tehát 1 kerítést festettek le a teljes idő alatt:
`x·(1/(216)+1/(288))+(144-x)·1/(180)=1`
Ezt az egyenletet oldd meg.

A kérdés egy időpont, szóval x perccel dél után hagyta abba Huck, ezt fejezd ki óra-perc-ben.
2