Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
618
Egy üdülőhajó 159 kabinjának minden helyét elfoglalta a 379 utas. A kabinok két-, három- illetve négyszemélyesek. A hajón nyolcszor annyi kétszemélyes kabin volt, mint ahány négyszemélyes. Mennyi két-, három- illetve négyszemélyes kabin volt a hajón?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ezt már megoldottam itt: https://ehazi.hu/q/12368
0

Ez egy egyenletrendszer. Legyen a két-, három- és négyszemélyes kabinok száma rendre `x,y` és `z`.
Összesen 159 kabin van: `x + y + z = 159`
Összesen 379 utas van: `2x + 3y + 4z = 379`
Nyolcszor annyi kétszemélyes, mint négyszemélyes: `8z = x`

Tehát:
`8z + y + z = 159`
`y = 159 - 9z`

Most már `x` és `y` is kifejezhető `z` -vel.
`2 xx 8z + 3(159 - 9z) + 4z = 379`
`z = 14`

Most már kifejezhetjük `x` és `y` változókat is:
`x = 8z`
`x = 112`

`y = 159 - 9z`
`y = 33`

Ha jól számoltam `112` kétszemélyes, `33` háromszemélyes és `14` négyszemélyes kabin van.
-1