Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdéses számomra.

Főoldal » Középiskola » Matematika
401
https://ehazi.hu/q/122935/matematika-csonkagula-alaku-65-cm-magassagu-viraglada-negyzetes-aljanak-ele-32-cm-felso-ele-52-cm-ha

A tegnap feltöltött feladatom megoldásánál nem igazán értem mit is jelent az első mondat. Valaki lenne szíves kicsit elmagyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az a lényeg, hogy két háromszög hasonló, és ezt megindokolta.
0

A virágláda keresztmetszete az ábrán (ABCD). Kiegészítjük a trapézt háromszöggé és ebben keressük a hasonló háromszögeket.

Az ABE és CDE háromszög hasonló, így megfelelő oldalaik aránya egyenlő.

Nézzük először a magasságok és az alapélek arányát.

`y/32=(y+65)/52`

Ha ezt megoldod, y=104 cm.

Most azt keressük meg, hogy ha 50 cm magasságig pakoljuk földdel a ládát, akkor milyen élhosszúságú négyzet lesz az alapja a csonka gúlának.

`(y+50)/x=y/32` (y-t már ismerjük)

`154/x=104/32`

x = `154*32/104` = 47,385 cm.

Ha ez megvan, innen már csak egy csonka gúla térfogatképlet kell; a sűrűség segítségével pedig meglesz a tömeg.
0

Csatoltam képet.
0