Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonkagúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
688
Csonkagúla alakú, 65 cm magasságú virágláda négyzetes aljának éle 32 cm, felső éle 52 cm. Hány kg a benne lévő virágföld, ha a ládát 50 cm magasságig töltik meg, és 1 m³ föld tömege 1400 kg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Én valahogy így képzeltem el ezt az egészet. A képen jól látható, hogy `"AEH"triangle~ADGtriangle`, mert szögeik egyenlők, ezért oldalaik aránya egyenlő magasságaik arányával ezáltal:

`(EH)/20=50/65`

`EH=20*50/65`

`EH=color(red)(15,385 \ cm)`


`EF=GC+EH=32+15,385=color(red)(47,385 \ cm)`

Tehát így a csonka gúla alsó négyzetének alapéle 32 cm a felső négyzetének alapéle pedig 47,385 cm. A magassága megvolt adva hogy 50 cm. Így már könnyedén kitudjuk számolni a csonkagúla térfogatát majd megtudjuk határozni a virágföld tömegét.

`V=((47,385^2+sqrt(47,385^2*32^2)+32^2)*50)/3=79.761 \ cm^3=color(red)(0,079761 \ m^3)`

A virágföld tömege tehát: `0,079761*1.400=color(red)(111,67 \ kg)`
0