Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 250 cm3 térfogatú lombikba összemérünk 30,58 cm3 térfogatú, 0,2855 mol/dm3 koncentrációjú sósav (HCl), és 29,41 cm3 térfogatú, 0,2971 mol/dm3 koncentrációjú ?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
405
Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 250 cm3 térfogatú lombikba összemérünk 30,58 cm3 térfogatú, 0,2855 mol/dm3 koncentrációjú sósav (HCl), és 29,41 cm3 térfogatú, 0,2971 mol/dm3 koncentrációjú kálium-hidroxid (KOH) oldatot, majd a hőmérséklet visszaállása után a lombikot feltöltjük? Kv=1,00·10-14;
(Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)
Elfogadható eredmény: 8,84 .. 8,86

Nekem 9,45 jött ki.
Gondolatmenet:
n(HCl) = 0,00873059 mol
n(KOH) = 0,000873711
KOH több van az fog maradni
maradék n(KOH) = 0, 000 006 821 mol
az oldat térfogata az 250 cm
így kiszámolható a koncentrációja: c = 0,000027284 mol/dm3
pOH = -log(0,...27284)
pH = 14 - 4,45 = 9,45

Akkor jönne ki a 8,85 ha nem osztanám le a sav anyagmennyiségét a térfogattal. De a ph képletbe koncentrációt kell írni ami c = n /V ugye?

Előre is köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Jól számoltál (nagyjából, nekem kis eltérés van, a n(KOH)-nál mintha egy nullával több volna).

Még ha a vízionszorzatot figyelembe veszed, akkor is 9,45 jön ki.
1