Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
720
Mennyi a pH-ja a 10-⁸ mol/dm³-es HCl-oldatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, HCl
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kérdés trükkös, mert ugye nem lehet 8-as a pH-ja egy savoldatnak.

A választ a vízionszorzatban találjuk.

`K_v` = `[H_3O^+]*[OH^-]` = `10^(-14)`

Az oldatunkban van valamennyi `[H_3O^+]`,ami a vízből származik (x `(mol)/(dm^3)`), ugyanennyi `[OH^-]` (x `(mol)/(dm^3)`), illetve a sósavból származó `10^(-8)` `(mol)/(dm^3)` `[H_3O^+]`.

Ebben az esetben a vízionszorzat:

`K_v` = `([H_3O^+]*[OH^-])`= `(10^(-8)+x)*x` = `10^(-14)`

`x^2`+`10^(-8)*x`-`10^(-14)` = 0

x= `9.51*10^(-8)`

Az összes hidrogénion-koncentráció: `10^(-8)`+x = `1.051*10^(-7)`

pH = -lg(`1.051*10^(-7)`) = 6.978

A `10^(-8)` mólos HCl-oldat pH-ja 6.978.
1