Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány köbcentiméter vízhez kell adni a számított mennyiségű 2-propanolt, ha 500 cm3 olyan vizes oldatot akarunk készíteni, amelyben az 2-propanol moltörtje 0,1586?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
590
Hány köbcentiméter vízhez kell adni a számított mennyiségű 2-propanolt ((CH3)2CHOH), ha
500 cm3 olyan vizes oldatot akarunk készíteni, amelyben az 2-propanol moltörtje 0,1586?

Mr((CH3)2CHOH)=60,11; Mr(H2O)=18,02; ρoldat=0,9568 g/cm3;
ρ((CH3)2CHOH)=0,7848 g/cm3; és ρ(H2O)=0,9972 g/cm3;
Válasz: 294,6 cm3

Arányossággal próbáltam megoldani
1 -> 0,8414
(oldott anyag tömege) -> tömege (478,4g)
de így 402,62g jött ki a víz tömegének ami nem vezet jó eredményre.

Mivel az összes komponens moltörtjének összege 1, 1-0,1586 = víz moltörtje?

Előre is köszönöm a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
-1

A moltört alapján:

0,1586 mol propanol + (1-0,1586=) 0,8414 mol víz. Ez az arány.

Ez g-ban:

`0.1586*60.11` = 9,5334 g propanol és `0.8414*18.02` = 15,162 g víz

Ez összesen 9,5334+15,162 = 24,695 g oldat

A készített oldat tömege: `m=rho*V` = `0.9568*500` = 478,4 g

478,4 g oldatban van `478.4/24.695*9.5334` = 184,68 g propanol, annak a térfogata pedig:

`V_p` = `m_p/rho_p` = `184.68/0.7848` = 235,32 `cm^3` a propanol.

A többi víz, vagyis 478,4-184,68 = 293,72 g.

Ennek a térfogata pedig:

`V_v=m_v/rho_v` = `293.72/0.9972` = 294,54 `cm^3`.
1