Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen anyagmennyiség-, illetve tömegarányban kevertünk össze 20°C-on vízmentes réz(II)-szulfátot és vizet, ha a telítési egyensúly beállta után egyik fázis tömege sem változott?

Főoldal » Középiskola » Kémia
814
Milyen anyagmennyiség-, illetve tömegarányban kevertünk össze 20°C-on vízmentes réz(II)-szulfátot és vizet, ha a telítési egyensúly beállta után egyik fázis tömege sem változott? 20°C-on 100 g víz 20,7 g CuSo4-ot old és a telített oldattal CuSo4 * 5H2O összetételű kristályok tartanak egyensúlyt.

Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni. Tudom, hogy megoldókulcsban szerepel két levezetés is, de ezeket sajnos nem teljesen értem. Abban az esetben, ha valaki esetleg egy harmadik vagy negyedik módon vezette el a feladatot, megköszönném ha megosztaná velem.

Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Oldatok, CuSO4, kristályvíz, kristályvíztartalmúvegyületek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
-3

Sajnos nincs megoldókulcsom (azt se tudom, hol a feladat), de megpróbálom keverési egyenlet nélkül.

Induljunk ki pár konkrét adatból, hátha úgy érthetőbb lesz.

Legyen 100 g a kiindulási víz és x g a vízmentes rész(II)-szulfát mennyisége. A kérdésre a választ a 100:x fogja megadni.

A 100 g víz egy része az oldatban fog tartózkodni, a másik része a kristályvízre megy rá.

Az oldat tömege lesz 100 g. Az oldhatóságból tudjuk, hogy

120,7 g oldatban van 20,7 g réz(II)-szulfát

100 g oldatban van `100/120.7*20.7` = 17,15 g réz(II)-szulfát.

A kikristályosodó réz(II)-szulfát mennyisége tehát x-17,15 g; ez a vízmentes réz(II)-szulfát mennyisége.

A kristályvizes réz(II)-szulfátot is tekinthetjük úgy, mint egy oldatot, aminek

249,5 g-jában van 159,5 g réz(II)-szulfát (Ezek a moláris tömegek)

Mennyi kristályvizes réz(II)-szulfátban van x-17,15 g vízmentes réz(II)-szulfát?

`x=(x-17.15)/159.5*249.5`

Ezt az egyenletet kell megoldani, nem részletezem a matematikai részét.

x = 47,54 g

A tömegarány tehát 100:47,54. (ami 2,1:1; ha egyszerűsítesz).

Ez azt jelenti, hogy ha veszünk 100 g vizet és feloldunk benne 47,54 g vízmentes réz(II)-szulfátot, akkor az oldódás és az egyensúly beállta után 20 °C-on a telített oldat 100 g lesz, a kristályvizes réz(II)-szulfát mennyisége pedig 47,54 g.

A mólarányokat innen már csak egy lépés

`(100/18):(47.54/159.5)` = `5.dot(5):0.3` = `18.6:1` (A víz : réz(II)-szulfát mólaránya)
1

Szia Marchello!

Végre meglett ma a Tanár Úr megoldása is (de csak a tömegarányra)! :)
Fogadd szeretettel!

Üdv.: Ármós Csabi (46 éves kémiás-matekos korrepetáló)
0