Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvíztartalmú vegyületek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1007
Milyen anyagmennyiség-, illetve tömegarányban kevertünk össze 20°C-on vízmentes réz(II)-szulfátot és vizet, ha a telítési egyensúly beállta után egyik fázis tömege sem változott? 20°C-on 100g víz 20,7g CuSO4-ot old és a telített oldattal CuSO4 • 5H2O összetételű kristályok tartanak egyensúlyt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

Na akkor vegyünk x g vizet és y g vízmentes réz-szulfátot.

Ha ragaszkodsz a keverési egyenlethez:

`x*0` + `y` = `x*20.7/120.7` + `y*159.5/249.5`

`y*(1-159.5/249.5)` = `20.7/120.7*x`

`x/y` = `(1-159.5/249.5)*120.7/20.7` = 2.1 (2,1-szer annyi víz szükséges, mint vízmentes `CuSO_4`)

Ez a tömegarány.

Az anyagmennyiségek aránya:

`(x/18)/(y/159.5)` = `2.1*159.5/18` = 18,61
2