Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
648
Normál állapotú, 160g tömegű oxigéngáz nyomását első esetben állandó térfogaton melegítve kétszeresére növeljük, majd állandó nyomáson folytatva a melegítést, térfogatát is megduplázzuk.

Második esetben, elősször duplázzuk meg a gáz térfogatát állandó nyomáson való melegítéssel, majd a térfogatot állandó értéken tartva a gázt addig melegítjük, míg nyomása meg nem kétszereződik.

a) Mekkora a végállapotok és a kezdeti állapotok közötti belső energia különbsége?

b) Mennyi hőt kellett közölni a gázzal az első, illetve a második esetben?

A b)-t valaki el tudná magyarázni mert akárhogy próbálok rájönni nem értem hogy a második esetben miért Q=p1 * delta V és miért nem 2* p1 * delta V
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
https://ehazi.hu/q/35214/fizika-normal-allapotu-160g-tomegu-oxigengaz-nyomasat-elso-esetben-allando-terfogaton-melegitve-kets

Ezt találtam rá de akárhogy vezetem le nekem mindig 2 * p1 * delta V lesz a vége
0

`T_1` = 273 K

n = 5 mol

p = `10^5` Pa (ez lesz másodszor a `Deltap`)

`V_1` = `(n*R*T_1)/p_1` = `(5*8.314*273)/10^5` = 0,1135 `m^3` (és először ez lesz a `DeltaV` is)

f = 5

b, A második esetre

I. izobar állapotváltozáskor a közölt hő

`Q_1` = `(f/2+1)*n*R*DeltaT` = `(f/2+1)*p*DeltaV` = `(5/2+1)*10^5*0.1135` = 39720 J

II. izochor állapotváltozáskor a közölt hő (mivel nincs térfogati munka) egyenlő a belsőenergia-változással: (`V_2` = 0,227 `m^3`)

`Q_2` = `f/2*n*R*DeltaT` = `f/2*V*Deltap` = `5/2*0.227*10^5` = 56750 J

Q = `Q_1+Q_2` = 39720 + 56750 = 96470 J


Ha nagyon ragaszkodsz a paraméteres megoldáshoz, akkor

`Q_1` = `7/2*p_1*V_1`, ezt a múltkor tárgyaltuk.

Az izochor állapotváltozáskor a térfogat már a duplája lett, a nyomás pedig ebben a szakaszban lesz a duplája.

`DeltaE_b` = `Q_2` = `5/2*(2*V_1)*ubrace((p_2-p_1))_(p_1)` = `5*p_1*V_1`

`Q_1+Q_2` = `(7/2+5)*p_1*V_1` = `17/2*p_1*V_1` = fentebb kiszámoltuk.
2