Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

gázok állapotváltozásainak energetikai vizsgálata

Főoldal » Középiskola » Fizika
1443
Normál állapotú, 160g tömegű oxigéngáz nyomását első esetben állandó térfogaton melegítve kétszeresére növeljük, majd állandó nyomáson folytatva a melegítést, térfogatát is megduplázzuk.

Második esetben, elősször duplázzuk meg a gáz térfogatát állandó nyomáson való melegítéssel, majd a térfogatot állandó értéken tartva a gázt addig melegítjük, míg nyomása meg nem kétszereződik.

a) Mekkora a végállapotok és a kezdeti állapotok közötti belső energia különbsége?

b) Mennyi hőt kellett közölni a gázzal az első, illetve a második esetben?

Odáig megvagyok, hogy kiírtam az adatokat, értem a leírt szöveget de nem tudom hogyan kéne elvégezni a számításokat, mihez melyik képletet kell alkalmazni.
Örülnék ha valaki tudna segíteni, köszönöm előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan, Gázok, állapotváltozások
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
160 gramm `O_2` anyagmennyisége `n=5\ mol`.
Normál állapot: `T_1=0°C=273\ K, p_1=101.3\ kPa`
A térfogata `V_1=5·22.41\ dm^3` (hisz 5 mol) `=...\ m^3` számold át.

`(pV)/T="állandó"`

"nyomását első esetben állandó térfogaton melegítve kétszeresére növeljük"
Állandó térfogat, ezért `p/T="állandó"`
Ha dupla lett a nyomás (`p_2=2p_1`), akkor dupla lett a hömérséklet is: `T_2=2T_1`

"majd állandó nyomáson folytatva a melegítést, térfogatát is megduplázzuk"
Állandó nyomás, ezért `V/T="állandó"`
Ha dupla lett a térfogat (`V_3=2V_1`), akkor dupla lett a hömérséklet is: `T_3=4T_1`

"Második esetben, elősször duplázzuk meg a gáz térfogatát állandó nyomáson"
Állandó nyomás, ezért `V/T="állandó"`
Ha dupla lett a térfogat (`V_4=2V_1`), akkor dupla lett a hömérséklet is: `T_4=2T_1`

"majd a térfogatot állandó értéken tartva a gázt addig melegítjük, míg nyomása meg nem kétszereződik"
Állandó térfogat, ezért `p/T="állandó"`
Ha dupla lett a nyomás (`p_5=2p_1`), akkor dupla lett a hömérséklet is: `T_5=4T_1`

a) Belső energia változása:
A belső energia a hőmérséklettől függ. 4-szeres lesz a hőmérséklet mindkét esetben. A belső energia változása:
`ΔU=f/2·nRΔT`
Az oxigén kétatomos gáz, a szabadságfoka 5.
`ΔU=5/2·nR(4T_1-T_1)=15/2·nRT_1`
Számold ki.

Egyébként tudjuk, hogy `pV=nRT`, vagyis pl. `p_1V_1=nRT_1`, ezért most `ΔU=15/2·p_1V_1`. Ezt sok esetben hasznos így átírni. (Kiszámolni is egyszerűbb most, hisz nem kell tudni `R` értékét, meg majd a b) résznél is fontos lesz.)

b) Összes hőközlés:
A termodinamika első főtétele:
`ΔU=Q+W`
vagyis a belső energia változása annyi, mint a közölt hő és a gázon végzett munka összege.
A végzett munka akkor pozitív, ha a környezet végzi a munkát a gázon, vagyis amikor összenyomjuk a gázt. Ha a gáz tágul ki, akkor a gáz végez munkát (pl. felemeli a dugattyút), ezért ekkor `W` negatív.
Most nő a térfogat, tehát a munka negatív:
`ΔU=Q-W`
`Q=ΔU+W`
Ki kell még számolni a munka értékét:
Akkor történik munkavégzés, amikor a térfogat nő. Ha ilyenkor állandó a nyomás, akkor a muka `W=p·ΔV`

Első esetben:
"nyomását első esetben állandó térfogaton melegítve kétszeresére növeljük"
Mivel itt állandó volt a térfogat, nem történt munkavégzés; a nyomás `2p_1` lett.
"majd állandó nyomáson folytatva a melegítést, térfogatát is megduplázzuk"
Most van munkavégzés: `W=(2p_1)·ΔV=2p_1(2V_1-V_1)=2p_1V_1`
A közölt hő pedig:
`Q=ΔU+W=15/2·p_1V_1+2p_1V_1=19/2p_1V_1=...` számold ki.

Második esetben:
Ezt csináld végig hasonlóan. Szólj, ha elakadsz.
Módosítva: 6 éve
2

a)
V1 = 5 · 22,41 dm³ = 112,1 dm³ = 112,1 · 10-³ m³
ΔU=7.5 · 101,3 · 10³ Pa · 112,1 · 10-³ m³=851,3 · 10³ J

b)
elsőrész:
ΔU=Q-W
Q=ΔU+W
W=p · ΔV
W=2·101,3 · 10³ Pa · 112,1 · 10-³ m³
W=227,01 · 10³J
ΔU=7.5 · 101,3 · 10³ Pa · 112,1 · 10-³ m³
ΔU=851,3 · 10³ J
Q1=851,3 · 10³ J + 227,01 · 10³J = 1078,31 · 10³ J

második rész:
W =p1 · ΔV1
W = 101,3 · 10³ Pa · 112,1 · 10-³ m³ =113,51 · 10³ J
ΔU = 7.5 · p1 · V1
ΔU = 7.5 · 101,3 · 10³ Pa · 112,1 · 10-³ m³ = 851,3 · 10³ J
Q2 = 113,51 · 10³ J + 851,3 · 10³ J =964,81 · 10³ J

Ez így helyes megoldás lenne ? Én nem jöttem rá, hogy hol hibáztam.
Mert a tankönyvben egyébként egy 10 es helyiértekkel minden eredmény kisebb.

ΔU=85,1 · 10³ J
Q1 =107,8 · 10³ J
Q2 = 96,4 · 10³ J
Módosítva: 6 éve
0