Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiában kérlek segítsetek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1171
Sziasztok!
Egy kétvegyértékű fém nitrátja hevítés hatására elbomlik, és fém-oxid marad vissza, melynek a tömege az eredeti vegyületnél 41,3%-kal kevesebb. Melyik fém nitrátjáról van szó?.
Ezt a feladatot meg tudnám oldani de nem jövök rá mi alapján lesz a képlet Me(NO3)2.
Amikor csak 2 elemről van szó akkor tiszta a dolog, nézni kell a vegyértéket és addig szórakozni míg kiegyenlített nem lesz. De mi van mikor egy vegyületről és egy elemről van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az alapján lesz a nitrát képlete `Me(NO_3)_2 `, mert a nitrát egy vegyértékű (`NO_3^-`), így ha egy két vegyértékű fémmel alkot vegyületet, akkor két nitrátion szükséges egy fémionhoz. A fém-oxid képlete pedig `MeO` lesz, mert az oxigén két vegyértékű.

`Me(NO_3)_2` `rightarrow` `MeO`

`M_(Me(NO_3)_2)` = x+124 `g/(mol)`

`M_(MeO)` = x+16 `g/(mol)`

100 g nitrát ha elbomlik, akkor marad 100-41,3 = 58,7 g fém-oxid

x+124 g fém-nitrát bomlásakor keletkezik x+16 g fém-oxid.

`(x+124)/100=(x+16)/58.7`

100x+1600=58,7x+7278,8

x = `(7278.8-1600)/(100-58.7)` = 137,5; ennyi a fém atomtömege. A keresett fém tehát a bárium.
1