Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
686
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha a szám számjegyeit felcseréljük, akkor az eredeti számnál 27-tel nagyobb számot kapunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha a szám számjegyeit felcseréljük, akkor az eredeti számnál 27-tel nagyobb számot kapunk. Melyik ez a szám?
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
https://ehazi.hu/q/397/matematika-a-feladat-egy-ketjegyu-szam-szamjegyeinek-osszege-13-ha-a-szam-szamjegyeit-felcsereljuk-a

Itt a megoldás. A többi is innen másolja le éppen szóval nyugodtan nézd meg.
Módosítva: 4 éve
0

Az eredeti szám tizes hekyiértéke legyen a, akkor az egyes 13-a.
Az eredeti szám ekkor: 10a+13-a=9a-13
Felcserélve a számjegyeket: 10(13-a)+a=130-10a+a=130-9a

Az egyenlet:
9a+13+27=130-9a
18a+40=130
18a=90
a=5

ellenőrzés: 58+27=85
Az eredeti szám tehát az 58.
1

85
0