Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helyi értékes egyenlet házi feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1912
A feladat: Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha a szám számjegyeit felcseréljük, akkor az eredeti számnál 27-tel kisebb számot kapunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
85
0

Levetezessel:
a+b=13 // a a tizes helyierteken van, b az egyesen
10b+a=10a+b-27
a=8
b=5
1

Szám: tízeseknél: X egyeseknél: Y
XY
Értéke: 10X + Y

I. egyenlet
X + Y = 13 (számjegyek összege)
II. egyenlet
Y*10 + X = X*10 + Y - 27
rendezed a 2. egyenletet: 9Y - 9X = -27

elsőből kifejezed X-et.
X = 13 - Y

Behelyettesítesz II-ba:
9Y - 9*(13 - Y) = -27
9Y - 117 + 9Y = -27
18Y = 90
Y = 5

Mivel X + Y = 13
X + 5 = 13
X = 8

A szám: 85
1