Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus számítás segítene valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Ezt hogy tudnám kiszámolni? magyarázattal
Valamint azt tudom, hogy a - miatt törtbe írjuk fel, de ha ott + lenne akkor szorzásként írnám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A képen látható feladat értelmes, mert mindent a 7-es alapra lehet visszavezetni. A két logaritmus a kitevőben 7-el kapcsolatos, mert `log_(frac{1}{7})(5)-log_(49)(6)=frac{ln 5}{ln frac{1}{7}}-frac{ln 6}{2*ln 7}=frac{-2*ln 5-ln 6}{2*ln 7}``=-log_7 sqrt(150)`. Ezután már alkalmazhatod a logaritmus egyik elnyelési szabályát, miszerint `7^(-log_7 sqrt(150))=frac{1}{sqrt(150)}=frac{sqrt(6)}{30}`. (Megjegyzés: Az első azonosságcsoport első egyenlőségénél tudni kell átírni egy logaritmikus kifejezést egy tetszőleges pozitív alapra, jelen esetben `e`-re. A logaritmus elnyelési tulajdonságairól írtam a https://ehazi.hu/q/100711 alatt is. Lásd még a sárga függvénytáblázatok 23-28. oldalain a logaritmusról írtakat. Lásd még a logaritmusról írtakat magyar nyelvű Wikipédia Összefüggések c. alfejezete alatt is.)
Módosítva: 4 éve
0