Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Természettudományok alapjai

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
653
Milyen magasra emelkedik a 100 g tömegű, 2 m hosszú fonálra rögzített golyó, ha sebessége a fonál függőleges helyzetében 2,8 m/s?
g=9,81 m/s2.
Az eredményt cm egységben adja meg!

Sajnos sehogy se jöttem rá, hogy kéne megoldani, esetleg kaphatnék egy részletes kifejtést, hogy álljak neki az ilyen típusú feladatoknak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, koszi, tta
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Én úgy indulnék neki, hogy a helyzeti energiák különbsége lesz a mozgási energia:

`DeltaE_h` = `DeltaE_m`

`cancel(m)*g*h` = `1/2*cancel(m)*v^2`

h = `v^2/(2g)` = `2.8^2/(2*10)` = 0,392 m = 39,2 cm
0