Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mikor értelmezhető a valós számok halmazán az alábbi kifejezés

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a in RR`

Ha `a lt 0`, akkor `root(3)(a^5) lt 0`, ezt megszorozva negatív számmal, az pozitív lesz, abból tudunk négyzetgyököt vonni a valós számok halmazán.

Ha nemnegatív a szám, akkor nincs probláma a gyökvonásokkal.

A kifejezés értéke mindig nemnegatív.

`root()(a*root(3)(a^5))` = `root()(a*a^(5/3))` = `root()(a^(8/3))` = `a^(4/3)` = `root(3)(a^4)`

A köbgyökvonást pedig a valós számhalmazon értelmezzük. Mivel `a^4 ge 0`, ezért `root(3)(a^4) ge 0`
0