Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`a_1` = 120

q = `(100-1.5)/100` = 0.985

a,

x = `a_1*(1-q^5)` = `1-0.985^5` = 0,0728, `120*0,0728` = 8,73 kg-ot, vagyis 7,28 %-ot fogy.

b,

y = `a_1*(1-q^(15))` = `1-0.985^(15)` = `120*0,203` = 24,34 kg-ot, vagyis 20,3 %-ot fogy.

c,

z = `a_1*(1-q^(20))` = `1-0.985^(20)` = `120*0,26` = 31,3 kg-ot, vagyis 26 %-ot fogy.


`a_1*q^n` = `120*0.985^n=85`

`0.985^n` = `85/120` = 0,708

`n*log(0.985)=log(0.708)`

n = `log(0.708)/(log(0.985))` `approx` 22,81

23 hét múlva lesz 85 kg alatt.
0