Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek skatulya elv bizonyitásos valami

Főoldal » Középiskola » Matematika
670
a 17-es feladatba szeretnék segitséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A különbségről/összegről azt érdemes tudni, hogy ha valamivel vesszük a maradékát, akkor a maradékok is kivonódnak/összeadódnak. Például 15 és 25 összege osztható 8-cal, mert 12 8-as maradéka 7, 30 8-as maradéka 1, 7+1=8, és mivel ez osztható 8- cal, ezért az összeg is.

Nézzük meg, hogy a különböző esetekben milyen maradékok maradnak; 8-féle négyzetszámot tudunk megkülönböztetni aszerint, hogy alapjaik milyen maradékot adnak 8-cal;

(8k)², ez értelemszerűen 0 maradékot ad.
(8k+1)²=64k²+16k+1, ez 1 maradékot ad.
(8k+2)²=64k²+32k+4, ez 4-et.
(8k+3)²=64k²+48k+9, ez 1 maradékot ad, mivel 9 8-as maradéka 1.
(8k+4)²=64k²+64k+16, ez 0 maradékot ad.
(8k+5)²=64k²+80k+25, 25 8-as maradéka 1, tehát 1.
(8k+6)²=64k²+96k+36, 4 a maradék.
(8k+7)²=64k²+112k+49, itt pedig 1 a maradék.

Tovább nem érdemes folytatni, mivel a következő a 8k+8 lenne, ami 8-cal osztható, tehát a 8k-nál kapott eredményt fogja adni, a többi pedig uganígy ismétlődni fog.

Látható, hogy 3 maradékosztály keletkezett; 0,1,4. Ami jó is nekünk, mivel ha 4 számot választunk ki, akkor biztosan lesz 2 olyan, amelyek ugyanabba a maradékosztályba (skatulyába) kerülnek, azok különbsége pedig biztosan osztható lesz 8-cal, mivel a maradékok különbsége 0, és ha amaradékok különbsége 0, akkor biztos, hogy osztható a szám.
Módosítva: 8 éve
0