Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség! Százalékszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
509
1.Félix fizetésének 30%-át, azaz 75 000 Ft-ot fizet havonta lakástörlesztése.
a. A bank megemelte a havi törlesztőrészletet, most 100 000 Ft-ot kell havonta fizetnie. Hány %-a ez Félix fizetésének?
b. Félix fizetését megemelik 20 000 Ft-tal. A 100 000 forintos törlesztés most hány százaléka a fizetésének?
2. Egy munkát kínálnak bruttó 150 000 Ft havi bérért. Mennyi pénzt kap meg ebből az alkalmazott, azaz mennyi a nettó bére?
b. Ha 150 000 Ft nettó bért keresek, akkor mennyi a bruttó bérem? Mennyi adót fizet ez után a munkáltató?
3.
Egy bankban évente 6%-ot kamatozik a pénzem. Mennyi pénzem lesz egy év múlva, ha 400 ezer Ft-ot kötöttem le?
4. Mennyi pénzt kértem kölcsön 20% kamatra, ha egy év múlva 360 000 Ft-ot kellett visszafizetnem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, százalékszámítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

30 % felel meg 75 000 Ft-nak

100 % a fizetése, vagyis `100/30*75000` = 250 000 Ft.

100 000 Ft az a fizetésének a `100000/250000*100` = 40 %-a.

b,

250 000 + 20 000 = 270 000 Ft lesz a fizetése

270 000 Ft-nak a 100 000 Ft a `100000/270000*100` = 37,04 %-a.


2,

Ez sokmindentől függ, bérkalkulátorok vannak fenn az interneten; szükség van a gyekekek számára, friss házas, eltartottak, egyedül neveli vagy nem.

https://www.nettober.com/index.php?p=berkalk20210101

3,

`400000*(1+6/100)` = 424 000 Ftod lesz.

4,

`360000 = x*(1+20/100)`

x = `36000/1.2` = 300 000 Ft-ot kértél kölcsön.
0