Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
392
Minden a kepen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

`E_(x,y)=49-9x^2-16y^2+6x-24y` = `-9x^2+6x-16y^2-24y+49` = `-(3x-2)^2+4-(4y+3)^2+9+49` = `-(3x-2)^2-(4y+3)^2+62`

A négyzetes kifejezéseknek ott van a maximuma, ahol nulla az értékük, tehát a teljes maximum 62 lesz.

b,

`E(x,y)` = `9-4x^2-8y^2+20x-12root()(2)*y` = `-4x^2+20x-8y^2-12*root()(2)*y+9` = `-(2x-5)^2+25-(2root()(2)y-3)^2+9+9` = `-(2x-5)^2-(2root()(2)y-3)^2+43` = ott van maximuma, ahol a négyzetes kifejezések értéke nulla, tehát

`E_("max")` = 43
1