Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Irodalom

32
Sürgősen kellene a 8.osztalyos munkafuzet 9.oldal 2 feladata az a Es a b is Koszi elore is!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Szia !
1 Magyarország Címere A Szent Korona:
Szent Korona a magyar alkotmányosság és államiság, a magyar függetlenség jelképe. Magyarországon a királyok nem készítettek trónra lépésükkor új koronát, minden királyunkat ugyanazzal a koronával koronázták meg.
Az Árpád Sávok:
A hét törzs egyesülését jelképezi. Sok helyen olvasható hétszer tagolt Árpád Sávok. Akkor miért van nyolc sáv? A válasz egyszerű. A tagolást a piros és az ezüst mezők közötti vágások jelentik. Azt a hét vágást, amit a hét vezér tett a vérszerződéskor.
A kettős kereszt, koronával és hármas halommal:
A kettős keresztet (átvett elem) a magyar címertan Bizáncból eredezteti. Vannak, akik a rovásírás „egy” szavának feleltetik meg. Mindkettő igaz! A Magyarok egyesített nép, a kettős kereszt megjelenésekkor minden bizonnyal fontos volt a vallásosság terjesztése. Ez a szimbólum felelt meg legjobban a királyoknak erre a célra, hisz az isten már a rovássírásban is jelen volt a kettős kereszt révén. Tehát az írástudó magyar pogányok között ez a szimbólum meggyőzően hatott a kereszténnyé váláshoz. Először a magyar címerben a kettős kereszt hármas halom nélkül jelent meg. De ez valószínűleg nem felelhetett meg a magyar kívánalmaknak és előbújt a magyarosítási vágy, így a FÖLD ősi szimbólumát használva a kettős kereszt kapott egy ALAPOT. A Magyar Címert képírásnak tekintve a jobb oldali címer mező EGY VALLÁSOS KIRÁLYSÁGOT jelöl.

2 Gólya gólya: A tavasszal Európába érkező költöző madár a hosszú élet szimbóluma. A mondák szerint rendkívül sokáig él. A néphit szerint ismeri az élet forrását, onnan hozza a gyermekeket, ill. a lelküket. A teremtés vizeihez kapcsolódik; a gyerekeket a halászó gólya találja meg a Földanya méhéhez tartozó teremtő vizekben (→víz). A születés és az újjászületés jelképe, mivel vándormadár, s visszatérte egybeesik a természet újjászületésével.

3
4
5 lóhere szerencsét jelent
6 galamb olajággal a csőrében Olajágat az engedékenység gesztusaként, vagy a béke szimbólumaként adnak át – gyakran ilyen célzás nélkül is – Görögországban a vendégeknek és a barátoknak, a hétköznapi életben. A legtöbb országban ma is a béke szimbóluma.
A Bibliában az Özönvíz elmúltát jelzi a Noéhoz a bárkába visszatérő, csőrében olajágat hozó galamb. Ez a megbékélés jelképe Isten és ember között, valamint az élet újjászületésének jele a Földön.
Az áldozás szimbóluma is, hiszen Jézus az utolsó éjszakáját az Olajfák hegyén töltötte imádkozással.
A szeretet szimbóluma is, mert Jézus olajfából készült kereszten adta át életét.
A béke egyik közismert jelképe a Picasso alkotta „Békegalamb”.

UGAR SZÓ JELENTÉSE a vetetlenül hagyott szántóföldet jelenti, mert… –  –  A „magyar Ugar” a szántóföldet felverő gazt, gyomot jelenti, mert…
ugarról: „Az ugar az egy évre pihentetés céljából vetetlenül hagyott szántóföld. Szemben a parlaggal, az ugar mindig talajművelés (szántás) és időszaki legeltetés mellett pihentetett földet jelent. Trágyázást egyáltalán nem vagy csak kismértékben igényel, tehát ugyanazon a területen az évről évre történő gabonatermesztés csak a talaj időszaki és rendszeres pihentetésével folytatható. Magyarországon a paraszti gazdaságokban a 14. században vált általánossá az ugarhagyás, s egészen a 19. század derekáig általános maradt országszerte. Némely elmaradottabb vidéken még a 20. században is fellelhető. Az ugarnak két változata ismeretes: a fekete (vagyis vetetlen) ugar és az ebből kialakult zöld ugar. Ugarnak nevezik helyenként a pihenő szántóföldet felverő gazt, gyomot is.”
0