Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős..Koszonom ha segítesz!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
781
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A jobb kezelhetőség kedvéért tekintsük a dinnyét egy gömbnek.

Az r sugarú gömb térfogata (4/3)*r³*π.

Ha 1 cm vastag a dinnye héja, akkor az ehető rész egy olyan gömb, melynek átmérője 22 cm (nem 1 cm-t vonunk le, hanem 2-t, erre figyelni kell), így sugara 11 cm. Eszerint az ehető rész térfogata r=11 esetén (4/3)*11³*π = 5324/3 * π cm³. Érdemes ilyen alakban hagyni, mindjárt látjuk, hogy miért.
A dinnye sugara 12 cm, így térfogata (4/3)*12³*π = 2304π cm³
A kérdés az, hogy az előbbi hány százaléka az utóbbinak, ezt a már jól betanult százalék=(érték/alap)*100 képlettel számolva: ((5324/3 * π)/(2304π))*100, látható, hogy π-vel lehet egyszerűsíteni a törtet, így ((5324/3)/(2304))*100 =~77,025463, tehát a dinnye 77,025463%-a ehető.

A másik esetben ugyaníg járunk el; 4 cm-t levonva az átmérőből, a belső átmérő 20 cm, tehát sugara 10 cm, így térfogata (4/3)*10³*π=4000/3 * π cm³, ez a térfogat a teljesnek a ((4000/3 * π)/(2304π)) *100 = ((4000/3)/(2304)) *100 =~57,870347%-a.

Általánosságban tehát az mondható el, hogy a teljes dinnye 57,870347% - 77,025463%-a ehető (vagyis a két szám közötti százalékkal is létezhetnek ehető belsejű dinnyék, ez attól függ, hogy milyen vastag a héjuk 1-2 cm között).
0