Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS nagyon fontos

Főoldal » Középiskola » Matematika
796
Egy 500.000 Ft összdíjazású versenyen az első 10 helyezettet jutalmazzák. András, aki a 6. helyen
végzett, 48.000 Ft-ot kapott. A jutalmak egy számtani sorozatot alkotnak. Hány Ft-ot kapott az első
helyezett?


Hogy tudom kiszamolni az a1et,es a d-t???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


I. `S_(10)` = `(a_1+a_(10))*10/2` = `(2a_1+9d)*5` = 500 000

II. `a_6` = `a_1+5d` = 48 000

I. `2a_1+9d=100000`

I. `a_1+4.5d` = 50000

II. `a_1+5d` = 48000

II. - I.: 0,5d = -2000

d = -4000

II. `a_1-5*4000` = 48000

`a_1` = 68000

68 000 Ft-ot kapott az első helyezett.
0