Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

378
Légyszíves az 1.feladatban segítenétek mert negyon nem értem :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az előbbi megoldás nem túl precíz, helyette itt az enyém; mellékletben küldtem, hogy mit kell színezni.

a) Ha az A halmazba a lányok kerülnek, a B halmazba a szemüvegesek, akkor ezek közös részén, vagyis metszetén helyezkednek el a szemüveges lányok.

b) Az A halmaban vannak a lányok, az a) feladatban jelöltek szerint középen a szemüveges lányok vannak. Mivel rájuk nem vagyunk kíváncsiak, ezért ezt a részt elhagyjuk, és csak az A halmaz "félholdját" színezzük be.

c) A B halmazban van mindenki, aki szemüveges, viszont a lányok a metszetben találhatóak, így a fiúk a B "félholdjában" helyezkednek el (kimondatlanul feltesszük viszont, hogy csak fiúk és lányok járnak az osztályba, hermaphroditák nem; ha így lenne, egy kicsit más lenne a történet).

d) A nem szemüveges fiúk sem az A (Lányok), sem a B (Szemüvegesek) halmazban nem foglalhatnak helyet, viszont az osztály tagjai, ezért a téglalapba kerülnek, de a körökön kívülre.

e) Ebbe a halmazba azok kerülnek, akikre legalább az egyik igaz, tehát az A és a B halmaz minden részét kiszínezzük.

f) Értelmezés kérdése, hogy itt hogyan színezünk, de feltételezhető, hogy itt úgynevezett "kizáró vagy" van, ami azt jelenti, hogy azokat kell jelölnünk, akikre pontosan az egyik tulajdonság igaz, tehát a két halmaz két "félholdját" színezzük. A másik értelmezés szerint ugyanazt kapnánk, mint az e)-ben, ebben az esetben "megengedő vagy" lenne, így mindkét tulajdonsággal rendelkezőket bevennénk (vagyis a metszetet).
0