Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek? Valakiiii

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3551
Valaki tudna gyorsan segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Persze ha elárulod melyik kell
0

3.
a, 0,1
b, 0,275
c, 0,75
d, 0,125
e, 2,92
f, 1,38 a nyolcas fölé tegyél pontot
g, 0,57428 az 5-ös és a 8-as fölé pont kerül
h, 0,65 a 6-os és az 5-ös fölé is pont kerül
0

6.
a, 2/1
b, 5/4
c, -4/3
d, 1/5
e, 10/3
f, 4/7
0

2. Véges tizedestörteket könnyedén át lehet írni törtalakra, mivel szerencsére a kiolvasásuk pont uganúg történik, mint a törtek kimondása:

0,25: "nulla egész huszonöt század", vagyis 0 egész 25/100, értelemszerűen a 0 elhagható, így marad 25/100, amit tudunk egszerűsíteni 25-tel, így 1/4 a vége.
2,5: "2 egész öt tized", vagyis 2 egész 5/10, ami egy veges tört, ami felfogható egy egész és egy tört összegeként, vagyis 2 + 5/10 = 20/10 + 5/10 = 25/10, ez egyszerűsíthető 5-tel, így kapjuk az 5/2-es végső alakot.
0,000025: "nulla egész huszonöt milliomod", vagyis 0 egész 25/1.000.000, egszerűsítés után 1/40.000 marad.
5,0354: "öt egész háromszázötvennégy tízezred", vagyis 5 egész 354/10000 = 5 + 354/10000 = 50000/10000 + 354/10000 = 50354/10000, itt 2-vel tudunk csak egszerűsíteni, így 25177/5000 lesz a legegyszerűbb alak.
2,100: "kettő egész száz ezred", vagyis 2 egész 100/1000 = 2 + 100/1000 = 2000/1000 + 100/1000 = 2100/1000 = 21/10.

3. Törtalakból egyszerűen úgy csinálunk tizedestört alakot, hogy a számlálót elosztjuk a nevezővel:

1/10 = 1:10 = 0,1
11/40 = 11:40 = 0,275
3/4 = 3:4 = 0,75
125/1000 = 125:1000 = 0,125
73/25 = 73:25 = 2,92
25/18 = 25:18 = 1,38˙, itt a ˙ azt jelzi, hogy a 8-asból végtelen sok van.
4/7= 4:7 = 0,˙571428˙ Itt az 5-ös és 8-as fölötti pont azt jelöli, hogy az 571428 számsor ismétlődik.
65/99 = 65:99 =0,˙65˙

5. Egy szám ellentettjét úg kapjuk, hogy egszerűen elé írunk egy "-" jelet:
0 ellentettje -0, de az is tudjuk, hogy 0=-0, tehát a 0 ellentettje önmaga.
-2,5 ellentettje -(-2,5), de a tanultak szerint a két mínuszból plusz lesz, tehát +2,5.
5,4 ellentettje -5,4
-5/4 ellentettje -(-5/4)=5/4
7/2 ellentettje -(7/2)

Definíció szerint egy szám abszolútértéke azt mutatja meg, hogy milyen messze van a 0-tól, emiatt minden szám abszolutértéke pozitív, illetve a 0-nak 0 (a 0 önmagától 0 távolságra van), és ez azért van, mert nem érdekel minket, hogy melyik irányba kell lépnünk, csak az, hogy mennyit.

|0|=0, ezt leírtam.
|-2,5|=2,5
|5,4|=5,4
|-(5/4)|=5/4
|7/2|=7/2

6. A reciprok azt jelenti, hogy egy tört számlálóját és nevezőjét megcseréljük:

1/2 reciproka 2/1, ami 2 egész
4/5 reciproka 5/4
-(3/4) reciproka -(4/3)

Ha egy szám nem tört, akkor úgy is lehet értelmezni, mintha egy olyan tört lenne, amelyiknek a nevezője 1, tehát

5 = 5/1 reciproka 1/5
0,3 = 0,3/1 reciproka 1/0,3, amit ha 10-zel bővítünk, akkor 10/3-ot kapunk
1,75 = 1,75 reciproka 1/1,75, amit 4-gyel lehet bővíteni, hogy 4/7-et kapjunk (persze úgy is el lehet járni, hogy 100-zal bővítjük, majd 25-tel egyszerűsítjük).

Másik lehetőség, hogy előbb átírjuk törtalakba a számokat, például 1,75=175/100=7/4, majd ennek vesszük a reciprokát, így kapunk 4/7-et.
0