Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Tudna valaki segíteni előre is köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
680
Egy forgáskúp alapkörének sugara 12cm alkotója pedig 56,5cm. Számítsa ki a kúp nyilásszögének nagyságát egész fokra kerekítve!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A derékszögű háromszög épp a fele a síkmetszetnek (ami meg egyenlő szárú háromszög), és ebből szögfüggvény segítségével kijön a félnyílásszög, aminek a kétszerese lesz a nyílásszög. :)

Tehát: (a szöggel szemközti befogó)/(átfogó hossza)= sin alfa , ahol az alfa legyen a félnyílásszög; innen (sin alfa)=12/56,5=0,2124, visszakeresve innen alfa=12,26 fok, tehát (2×alfa)=nyílásszög=24,52 fok, ennyi a nyílásszög értéke a forgáskúpnál!
0

Egész szögre kerekítve körülbelül 25 fokos lesz a nyílásszög! :)
0