Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Klasszikus valószínűség számítás

435
5db piros ,6 db fehér és 7 db zöld (egy forma méretű és alakú) gyöngyböl gyöngyöt fűzűnk (véletlen szerűen füzzük őket fel),mennyi a valószínűsége annak ,hogy:
a) legalább 2 zöld van egymás mellett
b) elöször az összes pirosat majd az összes fehéret és végül az összes zöldet fűzzük fel
c) az első és utolsó fehér?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Valószínűség, valószínűségszámítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A józan észtől eltérően, valószínűségszámításos feladatoknál érdemesebb az azonosakat is különbözőeknek venni. Azért érdemesebb így eljárni, mivel egyrészt a valószínűséget nem befolyásolja, hogy számít-e a sorrend vagy sem, másrészt adódhat olyan speciális eset, amelynek egyébként nagyobb lenne a valószínűsége, de az azonosságok miatt azokat 1 esetként kezelnénk a klasszikus valószínűségi modelben. Például tegyük fel, hogy van 3 piros golyónk és 1 fehér, mekkora annak a valószínűsége, hogy fehéret húzunk? Itt ha a piros golyókat 1-ként kezelnénk (mivel egyformák), ezért azt kapnánk, hogy vagy pirosat, vagy fehéret húznánk, tehát 50% lenne az esélye, ami pedig ellent mond a valós, 25%-os valószínűségnek. Ha viszont minden golyót külön-külön kezelünk, akkor máris kijön az 1/4-es valószínűség. Ennek fényében az összes eset: 18!=6.402.373.705728.000.

a) Ezen még gondolkodnom kell.

b) Az 5 pirosat 5!-féleképpen, az 6 fehéret 6!-féleképpen, a 7 zöldet 7!-féleképpen tudjuk felhúzni, tehát a ketdevző esetek száma 5!*6!*7!.

c) Az első fehéret 6-féleképpen tudjuk felhúzni, az utolsó fehéret 5-féleképpen, középen pedig 16!-féleképpen kerülhetnek fel a gyöngyök, tehát 6*16!*5-féleképpen fűzhetőek fel a gyöngyök.

Értelemszerűen a valószínűséget úgy kapjuk, hog az előbbi számokat elosztjuk 18!-sal, vagyis az összes esettel.
-1