Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén képletmeghatározása

Főoldal » Középiskola » Kémia
418
Sziasztok Villányi könyvének 289/B kérdésére keresem a választ
Egy alkil-benzol 0,5g-jának tökéletes égésekor a keletkező CO2 és víz tömege 2,1 g. Melyik ez a benzolhomológ?
Előre is köszi a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szénhidrogén, alkil-benzol, Általános-képlet
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_6H_5-C_nH_(2n+1)` + x `O_2` `rightarrow` (n+6) `CO_2` + (n+3) `H_2O`

x g `CO_2` az `x/44` = 0,048 mol

2,1-x g `H_2O` pedig `(2.1-x)/18` mol

`M_("alkil-benzol")` = `77+12n+2n+1` = 14n+78 `g/(mol)`

0,5 g alkil-benzol az `0.5/(14n+78)` mol

1 mol benzol elégetésekor keletkezik n+6 mol `CO_2`; ugyanakkor

0,5/(14n+78) mol benzol elégetésekor keletkezik `x/44` mol `CO_2`.

I. `(14n+78)/0.5=(n+6)/(x/44)`

Ugyanezt felírva a vízre:

II. `(14n+78)/0.5=(n+3)/((2.1-x)/18)` = `(18n+54)/(2.1-x)`

Az elsőből kifejezzük x-et:

I. x = `0.5*44*(n+6)/(14n+78)`

Ezt behelyettesítjük a másodikba:

II. `7n+39 = (18n+54)/(2.1-(22*(n+6)/(14n+78))`

Na ezt szépen megoldod n-re.

n = 3; a keresett anyag a propil-benzol `(C_6H_5-C_3H_7)`.

Villányinak meg üzenem, hogy fogalmazzon érthetőbben, "a keletkező `CO_2` és víz `ul("együttes")` tömege 2,1 g". (Mert lehetne úgy is, hogy 'a keletkezett `CO_2` és víz tömege egyaránt 2,1 g')
0