Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Hőtágulási feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1548
2.Egy alumíniumból készült elektromos távvezeték hossza 80 km. 20 C volt a hőmérséklet, amikor építették . Milyen hosszú lesz nyáron 42 C hőmérsékleten , illetve télen -20C on? a=2,4*10^(-5) 1/c
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, számolás, hőtágulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
l = 75 km = 80 000 m

`DeltaT_1` = `42-20` = 22 °C

`Delta l_1` = `alpha*l*DeltaT_1` = `2.4*10^(-5)*80000*22` = 42,24 m-t nyúlik nyáron, hossza 75,04224 km lesz.

`DeltaT_2` = `-20-20` = -40 °C

`Delta l_2` = `alpha*l*DeltaT_2` = `2.4*10^(-5)*80000*40` = 76,8 m-t megy össze télen, hossza 79,9232 km lesz.
1