Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Etanol oldat készítése

Főoldal » Középiskola » Kémia
394
Mekkora térfogatú 96 m/m%-os és 0,8027 g/cm³ sűrűségű etanol és mekkora térfogatú 0,9982 g/cm³ sűrűségű víz szükséges 1000 cm³, 0,8692 g/cm³ sűrűségű 70 m/m%-os etanol oldat készítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A végső oldat

100 g-jában van 70 g etanol

m = `rho_("végső")*V_("végső")` = `1000*0.8692` = 869,2 g

869,2 g oldatban van

Keverési egyenlet:

`869.2*70` = `x*96+(869.2-x)*0`

x = `(869.2*70)/96` = 633,79 g az etanol tömege

`V_("etanol")` = `m_("etanol")/rho_("etanol")` = `633.79/0.8027` = 789,57 `cm^3` 96 %-os etanolból indultunk ki.

`m_("víz")` = `m-m_("etanol")` = `869,2 - 633,79` = 235,41 g

`V_("víz")` = `m_("víz")/rho_("víz")` = `235.41/0.9982` = 235,83 `cm^3` vízből indultunk ki.
1