Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
445
Hogyan készítene 80 cm³ térfogatú, 0,02 g/cm³ tömegkoncentrációjú (2 vegyes%) réz-szulfát oldatot 1 mol/dm³ koncentrációjú CuSO₄ oldatból? M(CuSO₄)=159,6
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A készítendő oldat

1 `cm^3`-ében van 0,02 g `CuSO_4`

80 `cm^3` oldatban van `80*0.02` = 1,6 g `CuSO_4`, ami `1.6/159.6` = 0,01 mol `CuSO_4`

A kiindulási oldat

1 `dm^3`-ében van 1 mol `CuSO_4`

Mennyi oldatban van 0,01 mol `CuSO_4`?

x = `0.01/1*1000` = 10 `cm^3` 1 mólos réz-szulfát oldatból indultunk ki.
1