Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Hőtágulási feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
686
1 acél csapágygolyó átmérője 8 C-on 2 cm. A csapagyat tartalmazó gépalkatrész működés közben 60 C -ra melegszik fel. Mekkora lesz a golyó átmérője? Milyen arányban csökken a sűrűsége ? Az acél hőtágulási együtt hatója = 3.9*10^(-5) 1/C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, számítás, hőtágulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`DeltaV` = `beta*V*DeltaT`

V = `(d^3*pi)/6` = `(2^3*3.14)/6` = 4,187 `cm^3`

`DeltaT` = 60-8 = 52 °C

`beta` = `3.9*10^(-5)` `1/(°C)`

`DeltaV` = `4.187*52*3.9*10^(-5)` = `8.5*10^(-3)` `cm^3`

`V_("új")` = `V+DeltaV` = 4,1955 `cm^3`

`d_("új")` = `root(3)((6*V)/pi)` = `root(3)((6*4.1955)/3.14)` = 2,00135 cm

`rho_("új")/rho` = `(m/V_("új"))/(m/V)` = `V/V_("új")` = `4.187/4.1955` = 0,9979-szerese lesz az új sűrűség.
0