Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék meghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
477
Mekkora az egyes komponensek tömeg%-a abban a metil-éter, etil-éter, propil-éter elegyben, amelyben az etil- és a propil-éter móltörtje is 0,3? M(CH₃OCH₃)=46, M(C₂H₅OC₂H₅)=74, M(C₃H₇OC₃H₇)=102
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol oldatban van:

0,3 mol etil-éter, ami `0.3*74` = 22,2 g

0,3 mol propil-éter, ami `0.3*102` = 30,6 g és

`1-(2*0.3)` = 0,4 mol metil-éter, ami `0.4*46` = 18,4 g

Az oldat összesen 22,2+18,4+30,6 = 71,2 g.

71,2 g elegyben van 22,2 g etil-éter, 30,6 g propil-éter és 18,4 g metil-éter

100 g elegyben van `100/71.2*22.2` = 31,18 g etil-éter

100 g elegyben van `100/71.2*30.6` = 42,98 g propil-éter

100 g elegyben van `100/71.2*18.4` = 25,84 g metil-éter

A tömeg%-os összetétel: 31,18 tömeg% etil-éter, 42,98 tömeg% propil-éter és 25,84 tömeg% metil-éter.
1