Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

fizika hótágulási házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
661
1.Egy edényben 300 g 20 ◦C-os víz van. Mennyi 70 ◦C hőmérsékletű vizet kell hozzáadnunk, hogy a keverék hőmérséklete 30 ◦C legyen?
2. Mekkora energia változással jár 4 kg víz 100◦C-on való elforralása ?
3.Mekkora volt a belsőenergia valtozás miközben 800 g 0 C os jeegt megolvasztottunk, 100Cra felmelegitettuk es 1/4 részét elforraltuk?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számolás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

`300*20+x*70 = (300+x)*30`

70x+6000 = 9000+30x

40x = 3000

x = 75

75 g vízre van szükség

2,

m = 4 kg

`L_f` = 2257 `(kJ)/(kg)`

Q = `m*L_f` = `4*2257` = 9028 kJ

3,

m = 0,8 kg

`L_o` = 334,5 `(kJ)/(kg)`

`c_v` = 4,18 `(kJ)/(kg*°C)`

`L_f` = 2257 `(kJ)/(kg)`

Először megolvasztjuk:

`Q_1` = `L_f*m` = `334.5*0.8` = 267,52 kJ

Utána melegítjük a forráspontjára

`DeltaT` = 100-0 = 100 °C

`Q_2` = `c_v*m*DeltaT` = `4.18*0.8*100` = 334,4 kJ

Végül a negyedét elforraljuk.

`Q_3` = `m/4*L_f` = `0.8/4*2257` = 451,4 kJ

A teljes belsőenergia-változás:

`DeltaE_b` = `Q_1+Q_2+Q_3` = 267,52+334,4+451,4 = 1053,32 kJ.
1