Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls help

Főoldal » Középiskola » Fizika
441
3.) A 25 Ω és a 20 Ω ellenállású fogyasztókat sorosan (párhuzamosan) kapcsolták a 13,5 V-os feszültségforrásra.
a) Mekkora az eredő ellenállás?
b) Mekkora az áramerősség az egyes fogyasztókon?
c) Mekkora feszültség jut az egyes fogyasztókra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Sorosra:

a, `R_e` = `R_1+R_2` = 25 + 20 = 45 `Omega`

b, I = `I_1` = `I_2` = `U/R_e` = `13.5/45` = 0,3 A

c, `U_1` = `I*R_1` = `0.3*25` = 7,5 V

`U_2` = `I*R_2` = `0.3*20` = 6 V

Párhuzamosra:

a, `R_e` = `1/(1/R_1+1/R_2)` = `(R_1*R_2)/(R_1+R_2)` = `(25*20)/(25+20)` = `11.dot(1)` `Omega`

b,

`I` = `U/R_e` = `13.5/11.dot(1)` = 1,215 A

`I_1` = `U/R_1` = `13.5/25` = 0,54 A

`I_2` = `U/R_2` = `13.5/20` = 0,675 A

c,

U = `U_1` = `U_2` = 13,5 V
0