Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Etanol tömeg%-a

Főoldal » Középiskola » Kémia
357
Egy etanol-víz elegyben az etanol móltörtje 0,3. Hány tömeg% etanolt tartalmaz az oldat? M(C₂H₅OH)=46 M(H₂O)=18
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol elegyben van 0,3 mol etanol, ami `0.3*46` = 13,8 g és

1-0,3 = 0,7 mol víz, ami `0.7*18` = 12,6 g

Az oldat tömege 13,8+12,6 = 26,4 g

26,4 g oldatban van 12,6 g etanol

100 g oldatban van `100/26.4*12.6` = `47.dot(7)dot(2)` g etanol

Az oldat `47.dot(7)dot(2)` tömeg% etanolt tartalmaz.
1